Olimme tutustuneet Viñalesissa tupakkafarmiin ja kuulleet,
kuinka sato pistetään pakettiin. Tommi sikariharrastajana tunsi myös
sikarinkäärinnän teoriassa ennestään, mutta kova hinku oli päästä tutustumaan
eliittituotteen valmistukseen myös käytännössä, eikä Kuuban matkaa voisi
mitenkään pistää pakettiin ilman tutustumista siihen – Havannasta kun tulevat
maailman nimekkäimmät sikarit. Olimme aiemmin käyneet etsimässä Partagásin
sikaritehdasta Centro Habanasta köyhin tuloksin: osoitteen varmistaminen
usealta taholta kuitenkin näytti, että olimme liikkuneet oikealla suunnalla.
Suuntasimme siis viimeisen kokonaisen Kuuban päivän aamuna jälleen kohti Centro
Habanaa ja sieltähän se tehtaan uusi sijainti löytyi – vastapäätä aiemmin töllistelemäämme
Partagásin vanhaa bussia. Mitään muuta plakaattia tai merkkiä yhden
suosituimman turistikohteen sijainnista ei sitten ollutkaan! Odottelimme
tehtaan aulassa seuraavan turistikierroksen käynnistymistä arviolta vartin
verran. Paikalle kerääntyi muitakin turisteja, ja ajan koittaessa meidät
ohjattiin ensin luovuttamaan kameramme kierroksen ajaksi säilöön – kuvaaminen
tehtaalla oli ankarasti kielletty. Sisäänpääsymaksua pulitimme noin 12CUC:n
verran per nenä.
Tehdaskierroksen veti paksua sikaripölliä tuprutteleva,
sujuvaa englantia puhuva nuorimies. Kierroksen aikana selvisi, että hän
opettikin sikaritehtaalla olevan työnsä lisäksi englantia – kuukausipalkaksi
kahdesta työstään hän saa 45CUC kuukaudessa (noin 35 euroa) sikarinkäärijän
kuukausipalkan ollessa 30CUC, mikä on Kuubassa kohtuullisen hyvä palkka. Eräs
hollantilainen nainen kysyi miekkoselta miten rahat riittävät, ja oppaan
alkaessa hymyillä ihmetteli mikä häntä naurattaa. Opas kertoi nauravansa kun ei
kehtaa itkeäkään, ja totesi kuukausipalkkojen riittävän perheen elättämiseen noin
kahdeksi-kolmeksi päiväksi, jonka jälkeen oli tehtävä ”laittomuuksia” ja omia
bisneksiä. (Tämä selittää hyvin Kuuban toimivan hyvä veli –verkoston ja harmaan
talouden kukoistuksen…) Esimerkkinä karusta elämästä mies myös kertoi, että
Neuvostoliiton hajotessa Kuubassa saattoi olla kolmenkin viikon sähkökatkoksia,
joiden aikana kansa ”pelasi korttia kynttilänvalossa, joi kotipolttoista ja
naureskeli”, kun ei muutakaan tilanteelle voinut. Neuvostoliiton, Kuuban
taannoisen vahvan kauppakumppanin hajoaminen jätti Yhdysvaltojen boikotoiman
saarivaltion pahaan pulaan, sillä kauppakumppanuuden sammuessa hävisivät myös
polttoaine ja suuri osa tuontitavarasta. Myöhemmin apuun on tullut mm. Kiina,
jolta Kuuba on saanut hankittua esimerkiksi turisteille sopivia busseja.
Kierros esitteli hyvin sikarintekoprosessin aina lehtien
lajittelusta lopputuotteeksi. Vain muutama sikarimestari tietää kunkin
sikarimerkin ja –tyypin reseptit: töihin tullessaan sikarinkäärijä saa tietää,
millaisia sikareita hänen olisi määrä kääriä kyseisenä päivänä. Tällä tehtaalla
tehtiin useita eri merkkisiä sikareja: esim. Partagás, Romeo & Juliet,
Bolivar, Cohiba. Sikarit tehdään kolmesta eri lehtimateriaalista: ”wrapper”,
”filler” ja ”binder”. Filler on usein useasta eri sikarilehdestä tehty ”blend”,
joka antaa sikarille sen maun; binder pitää fillerin kasassa; wrapper taas on
suurempi lehti, joka toimii sikarin ulkokääreenä (sen lisäksi sikarin toinen
pää suljetaan leikkaamisen jälkeen ”hatulla”). Sikarikasvin eri osat ovat
maultaan eri vahvuisia: kasvin sisällä ja alaosissa on miedompia lehtiä, kun
taas yläosan auringonvalolle altistuneet lehdet ovat voimakkaamman makuisia.
Sama sikarinkäärijä tekee koko sikarin alusta loppuun saakka – siinä mielessä
työ ei ole liukuhihnahommaa. Sikareiden laadunvalvonta on erittäin tarkkaa –
paksuustulkkiin liian tiukka tai löysä ei kelpaa myytäväksi, eikä
pituudessakaan sallita kuin noin millimetrin heitto. Laadunvalvonnan läpäisseet
sikarit lajitellaan sitten värisävyittäin samanlaisiin eriin, isketään
sikarirenkaat paikalleen ja herkkukääröt pakataan myyntipakkauksiin –
käytännössä ulkomaiden ja turistien käyttöön. Sikarinkäärijät saavat viedä
kotiinsa laadultaan hylättyjä sikareita kaksi kappaletta päivässä; sen lisäksi
he saava polttaa töissään niin paljon kuin haluavat. Emme tosin nähneet
työntekijöiden huulilla yhtään sikaria lukuunottamatta opastamme. Oppaamme
antoi tätä ihmetellessämme esimerkin suklaatehtaan työntekijöistä: jos
valmistat suklaata päivästä toiseen, et todennäköisesti halua syödä suklaata
enää itse. Pieni osa mustilla markkinoillakin myytävistäkin sikareista saattaa
siis olla aitoja, joskin väärän mittaisia; tähän ei kuitenkaan kannata luottaa,
kadulta tai ”tehtaan työntekijältä” ostettaessa saa todennäköisesti aivan muuta
tavaraa, kuin mitä ko. pötkylän oikea resepti edustaa. Pahimmillaan asiaa
tuntematon saattaa ostaa esim. banaaninlehtikääröjä.
Palasimme kierrokselta Vanhan Havannan rajamaille Partagásin
sikarikauppaan. Tommi oli jo hamstrannut lähes 80 kpl edukkaita mutta hyviä
feikkisikareita aiemmin reissun varrella: kotiin viemisissä oli siis tilaa
vielä reilulle 20 aidolle pötkölle. Vaikka sikarit ovat luksustavaraa ja aidot
toki selvästi feikkejä kalliimpia, hintataso kaupassa hymyilytti: pötkylät kun lähtisivät
noin kolmasosalla Suomen sikarikauppojen hinnoista. Olo oli kuin lapsella
karkkikaupassa ja mukaan tarttuikin valikoima eri sikarimerkkejä ja laatuja,
hinnoiltaan noin 2-10 euroa / kpl (vastaavat hinnat Suomessa 7-35 euroa). Tommin
markkinoilta ostamassa uudessa humidorissa oli tilaa noin 70 sikarille, ja
aikeissa oli lahjoittaa ja myydä osa feikeistä Suomessa – toki reilusti
feikkeinä eikä aitoina.
Kun olimme varmistuneet siitä, että Suomessa riittäisi
pössyteltävää nautiskeluhetkiin, veimme saalimme takaisin hotellille ja
suuntasimme lounaalle. Päätimme kokeilla Rough Guide –opaskirjan suosittelemaa
hieman ”parempaa” ravintolaa meren rannassa, ja istuuduimmekin katetulle
terassille La Terraza –ravintolaan. Susanna tilasi mereneläväkeiton joka ihme
kyllä ei ollut kirkas keitto kuten olisi voinut odottaa, mutta silti ihan hyvän
makuinen. Tommi tilasi koko reissun ajan himoitsemaansa tonnikalaa, joka
kuitenkin osoittautui harmillisen kuivaksi paistetuksi. Maksettuamme
keskinkertaisesta ”paremmasta” ravintolaruuasta yhden kuubalaisen
kuukausipalkan verran, lähdimme kohti Rommimuseota, ”Museo del Ron”. Emme joutuneet odottamaan seuraavaa kierrosta kovin kauaa,
vaan pääsimme pienen istuskelun jälkeen englantia sujuvasti puhuvan naisoppaan
mukaan kiertämään museota. Pääsylippu maksoi jälleen noin 12CUC.
Museo oli melko
yksinkertainen kokoonpano rommin valmistuksen historiasta, jonka kuitenkin
kruunasi valtava pienoismalli. Se esitti rommin matkaa ruokosokerista jaloksi
elämän eliksiiriksi. Opas kertoi valmistusprosesseista ja totesimme, että
rommia valmistetaan jotakuinkin samalla meiningillä mitä skotlannissa viskiä.
Vain lähtötuote on eri. Kierroksen lopuksi saimme vielä eri ikäisistä rommeista
maistiaiset, sekä mahdollisuuden ostaa paljon Havana Clubin fanituotteita museon
tehtaanmyymälästä. Matkaamme tarttui pullo vaaleaa rommia, sekä tarjotin
tulevia terassikesiä silmällä pitäen. Joimme vielä rommipohjaiset drinkit
museon baarissa ja jatkoimme matkaamme hotellille pakkauspuuhiin.
Kun tavarat oli päällisin puolin sullottu matkalaukkuihin,
otimme jalat allemme ja suuntasimme jälleen kohti Maleconia. Reissun viimeinen
auringonlasku ennätti mennä jo ohi ja peittyä lopulta pilviverhon taakse, mutta
pimenevä ilta ja valoihin syttyvä Havanna oli silti kaunista katseltavaa kävellessämme
rantabulevardia kohti Vedadoa. Matkalla parin päivän takaiset nuoret kalliolta
mereen hyppineet hurjapäät lyöttäytyivät seuraamme höpöttelemään sujuvalla
espanjalla ja erittäin ontuvalla englannilla. Ystävällisen small talking aikana
selvisi, että pojat olivat melko todennäköisesti ilmaista pizzaa vailla, sen
verran hanakasti he yrittivät meitä mukaansa saada ”edulliseen paikkaan, jossa
ei huijata turisteilta rahaa”. Totesimme kroisoksen elkein olevamme sen verran
varakkaita viimeistä iltaa viettäviä turisteja, että söisimme mieluumin
kallista sapuskaa, toivotimme mukavat illat hymyn kera ja jatkoimme matkaamme.
Poikien kanssa oli kuitenki mukava rupatella, sen mitä yhteisen kielen
puuttuessa keskustelusta otti selvää. Molemmat sällit olivat aloittamassa
viimeistä vuottaan peruskoulussa, jonka jälkeen kumpikaan ei osannut sanoa mitä
tulevaisuus toisi tullessaan. Tuskin kuitenkaan enempää opiskelua, lukeminen ei
tuntunut kumpaakaan kiinnostavan. Väistämättä mietti, millaiset mahdollisuudet
Kuuban nuorisolla onkaan maassa, jossa valtio ei tarjoa työtä jolla tulisi
toimeen, tai juuri muutakaan varmaa suuntaa tulevaisuudelle.
Meidän eurooppalaisten porvareiden matka vei kuitenkin
jälleen Hotel Nacionalille, jossa saimme vaihtaa rahaa hotellin
rahanvaihtopisteessä vaikka emme olleetkaan hotellin asiakkaita, jonka jälkeen
nappasimme jälleen pimeän taksin hotellin kulmalta ja huristimme hyvää kyytiä
kohti Parque Lennonia. John Lennonille omistettu pieni puisto oli sympaattinen
fanituksen ilmentymä: muutama
nurmikkoläikkä ja Lennonin pronssista muovattu hahmo penkillä istumassa.
Kuulemma joka vuosi Lennonin syntymäpäivänä puistoon kokoontuu kourallinen
vannoutuneita faneja muistamaan suurta muusikkoa. Me kävimme moikkaamassa
Johnia illan hämärässä ja rupesimme tähystämään ravintola Union Francescaa,
johon halusimme viimeiseksi illaksi syömään.
Union Francesca löytyi kierrettyämme pari puiston kulmaa,
vanha koloniaalinen talo jonka yläkerrasta löytyi hieman nuhjainen
grillipaikka. Totesimme, ettei tässä ollut kyllä meidän viimeisen ateriamme mekka, ja siirryimme alakertaan. Heti ovella meidät otti vastaan
mies, joka esittäytyi paikan hovimestariksi. Meidät ohjattiin pöytään ja
ruvettiin palvelemaan kuin kuninkaallisia. Tilasimme hovimestarimme
suositteleman kahdelle hengelle suunnatun lihalautasen, johon saimme valita
neljä eri lihaa (”Excellent choise sir!”). Ensimmäinen vaihtoehtomme lihojen
suhteen oli nauta, hummeri, jänis ja ankka, mutta koska ankka oli päässyt
loppumaan, päädyimme tilaamaan possua sen sijaan. Ruokaan kuului alkusalaatti
(joka koonsa puolesta olisi voinut olla pääruokakin), leipää
valkosipulilevitteellä, mojitot, pääruoka lisukkeineen sekä jälkiruoka. Tämän
lisäksi tilasimme pullon chileläistä punaviiniä (”Excellent choise sir!”) ja
ihastelimme paikan erikoista sisustusta: valkoiset pöytäliinat, 80-luvun
kukkaverhot ja seinät täynnä vieraiden nimikirjoituksia ja viestejä. Kun illan
pääateria saapui pöytään, vyö meinasi ruveta kiristämään jo pelkästä ruuan
katsomisesta! Maistelemaan ennätettyämme jokainen lihanpala oli järisyttävän maukasta, mureaa ja lähes
sanalla sanoen täydellistä! Lisukkeet meinasivat jäädä astioihinsa kun
pureuduimme jokaisen lihansyöjän unelmalautaseen. Ja koska tämä ei ollut vielä
tarpeeksi, tilasimme toki vielä ylimääräisen ananasjäätelöannoksen menuun
kuuluvien kookos-suklaajäätelön ja paahtovanukkaan lisäksi. Jäätelöt olivat
talon omatekemiä, emmekä olleet koskaan maistaneet niin maukasta jäätelöä. Kaiken
kaikkiaan koko ateria löi ällikällä ja jätti enemmän kuin tyytyväisen olon.
Koko illan ruokalistamme juomineen kaikkineen maksoi noin
60CUC, eli viitisenkymmentä euroa. Kiittelimme hovimestariamme vuolaasti, jopa
niin vuolaasti että molemminpuolinen kehuminen ja kiittely meinasi mennä jo
huumorin puolelle. Joka tapauksessa Union Francesca oli koko reissumme paras
ruokakokemus, ja iltamme päätti matkamme Kuubassa täydellisesti. Kun istuimme
vielä hovimestarimme tilaamaan pimeään taksiin ja ilmoitimme hotellimme nimen,
olimme kaikin puolin tyytyväisiä reissaajia. Taksikuskinamme toimi hassu vanha
mummo, joka toimitti meidät edullisesti Hotel Plazan eteen hymyn saattelemana.
Aulabaarissa Tommi poltteli vielä viimeisen kuubalaisensa sikarin
synnyinmaassa, jonka jälkeen pyörimme takaisin hotellihuoneeseemme nukkumaan.
Hei, Susanna !
VastaaPoistaYmmärsinkös oikein , että Teillä oli kokoajan tuossa hotelli La Plazassa maksettuna oma huone vaikkakin välillä yövyitte noissa "Casaissa " = majataloissa, ihan jossain muualla päin Kuubaa !?
Uteliaana tätä kysyn, kun tässä oon omaa reissua Kuubaan Ystäväni kanssa suunnittelemassa ! ;)
Moikka! Kyllä, teimme juurikin näin; olimme ottaneet pakettimatkan, joka sisälsi koko kaksi viikkoa majoitusta Hotel Plazassa jonka sitten jätimme iloisen autioksi aina pariksi päiväksi kerrallaan kun poikkesimme reissuillamme Trinidadiin ja Viñalesiin. Se oli kätevää, sillä saatoimme jättää osan matkatavaroistamme huoneeseemme ja kuljettaa pistokeikoilla vain pienehköjä päivärinkkoja/-reppuja. Oli myös kiva palata minireissulta takaisin tuttuun huoneeseen ilman sen kummempia sisäänkirjautumisia ja muita.
PoistaOikein mainiota reissua Kuubaan! Se on edelleen yksi lempikohteistamme ja kaipaamme sinne takaisin todella, todella paljon!
Kiitos Susanna nopeasta vastauksestasi !
PoistaTeillä on todella kattava info pläjäys tämä Teidän reissukertomuksenne ! On ollut todella mielenkiintoista lukea tätä !
Mulla oli puolison kanssa molemmilla vain 32 litran reput :) ja pelkät lennot Havannaan . Majoituksia löyty runsaasti joka paikkakunnalla , joten reissuun voi lähteä hyvin ilman hotellivarausta . Liikkuminen helppoa ilmastoiduilla busseilla ja edullista , kuten kaikki muukin :D
PoistaNiin ja tosin lueskelin tämän blogin ennen reissua :) oli helppo sitten käyskennellä ristiin rastiin :)
Poista