14. päivä, Havanna. – Kaikki hyvä loppuu aikanaan


Viimeinen aamu Kuubassa koitti turhankin nopeasti, ja vähän yllättäenkin löysimme itsemme ja toisen suomalaisen matkaparin hotellin aulasta pitkät housut jalassa ja huppari kainalossa hikoilemasta laukkujemme kanssa. Muut suomalaiset turistit olivat ensimmäisen viikon aikana paenneet Havannan rytmiä turistien suosimaan all inclusive-kohteeseen Varaderoon, mutta me sekä kaksi naista olimme viettäneet koko lomamme Havannassa. Jaoimme tilataksin keskenämme ja Apollomatkojen opas Pia tuli vielä hyvästelemään viimeiset matkalaiset. Automatkan aikana selvisi, että toisin kuin allekirjoittaneet, matkaseuramme oli todellakin viettänyt koko reissunsa Havannassa, tarkemmin sanottuna joko rannalla tai Obispolla, Havannan vilkkaimmalla turistikadulla. Lomansa voi siis viettää usealla eri tavalla.

Matkan aikana pysähdyimme nauttimaan viimeiset taukopaikan Piña Coladat ja saavuimme lentokentälle hyvissä ajoin. Pääsimme melko ajoissa suorittamaan lähtöselvityksen ja luovuttamaan arvokkaan lastimme ruumaan (rommit jokaiseen mahdolliseen vaatekappaleeseen käärittynä). Lentokentällä meillä oli aikaa katsella ympärillemme, jonka käytimme melko tehokkaasti vielä kerran syömiseen. Tommi innostui ostamaan vielä 25 kappaletta sikareita, sillä matkaseuraamme kuuluva rouva lupasi toimittaa tuotteet Suomeen omassa repussaan, hän kun ei ollut sikareita ostanut lainkaan. Lentomme oli myötätuulesta johtuen hieman nopeampi kuin Kuubaan saapuessamme, ja Helsingissä selvisimme laukkujemme kanssa hyvässä ajoin autolle ja kotimatkalle.
                            
Kuuba oli järjestäen positiivisten kokemusten paketti, josta nautimme täysin rinnoin. Olimme yllättyneitä paikallisten iloisuudesta ja ystävällisyydestä, muutamasta hieman negatiivisemmasta kokemuksesta huolimatta. Turisteja kohdeltiin hyvin ja apua sai aina ja kaikkialta, vaikka yhteistä kieltä ei olisikaan meinannut löytyä. Kuubalaisesta elämänasenteesta voi oppia todella paljon, se huokuu leppoisuutta ja pienellä pärjäämistä. Toisaalta olimme yllättyitä siitä, miten nuoret ja koulutetut ihmiset toivat avoimesti esiin tyytymättömyyttään vallitsevaan yhteiskuntajärjestykseen. Sosialismin kaatumista odotettiin ja toivottiin, Castroa ja hänen hallintoaan halveksittiin, ja toiveita maasta muutosta esitettiin hanakasti. Kuitenkin Kuubassa vallitsi edelleen eräänlainen henkilöpalvonnan kulttuuri, joka oli näkyvämpää maaseudulla kuin kaupungissa.

Ruuasta olimme kuulleet jonkin verran latistavia kommentteja, mutta me emme pettyneet. Paikallisen hieman ehkä turhankin lievästi maustetun ruuan vastapainona Kuubasta löytyi monien makujen mahdollisuuksia, eikä maassa ainakaan nälkä päässyt yllättämään. Rommin luvatussa maassa suomalainen viihtyi odotettavasti hyvin, onnistumatta kuitenkaan juomaan itseään humalaan kertaakaan matkan aikana. Valtion omistamat ravintolat jäivät kakkossijalle paikallisten pitämien paladarien rinnalla: näissä ruokaa tehtiin sydämellä ja taidolla, ja ruoka tarjoiltiin aina ystävällisen asenteen saattelemana.

Vatsatautiin on hyvä jokaisen Kuubaan matkaavan varautua ainakin henkisesti, mutta ruuan suhteen on turha alkaa nirsoilemaan. Me söimme molemmat samoja ruokia tullen kipeiksi eri aikoina, eikä käsityksemme mukaan pahoinvointiin ja ripuliin tarvita juuri muuta kuin erilainen bakteerikanta mihin Suomessa olemme tottuneet. Mikäli haluaa varautua muutenkin kuin henkisesti, on matkaan hyvä ottaa mukaan apteekista todennäköisesti saatavilla olevia annospusseja suolaseosta, jonka voi sekoittaa pulloveteen ja nauttia kuivumista vastaan mikäli vatsa alkaa oireilemaan. Käsidesiä on hyvä kantaa mukanaan, samoin kuin vessapaperia, sillä käsienpesumahdollisuudet, kuten myös vessapaperin saatavuus on rajallisia.

Jokaiselle, joka matkustaa Kuubaan voimme myös lämpimästi suositella kotimajoituksissa, casa particulareissa majoittumista. Turistikohteissa kuten Trinidadissa ja Viñalesissa ei kannata edes vaivautua varaamaan majapaikkaa, vaan rohkeasti lähteä koputtelemaan oville, joiden yläpuolella komeilee kotimajoituksen sininen merkki. Tällaisella majoittumisella pääsee luvan kanssa kurkistamaan paikalliseen kotiin, nauttimaan paikallisen mamman loihtimista herkuista kohtuuhintaan, ja tukemaan kuubalaista yrittäjähenkeä. Välittömyys ja lämpö välittyy reissaajalle casa-majoituksessa, joka useimmiten osoittautuu ohjelmankin puolesta täyden palvelun majataloksi.

Mitä päällimmäiseksi ehkä haluaisimme korostaa Kuubaan matkaaville, on avoin mieli ja positiivinen asenne. Kuuban elintaso on täysin toista kuin mihin olemme Euroopassa tottuneet, heidän arvomaailmansa ei perustu uuden puhelimen, merkkifarkkujen tai nopean Internet-yhteyden ympärille, eikä Kuubassa todellakaan noudateta lakia aivan turhan tarkasti. Tästäkin huolimatta turisti voi olla turvallisin mielin. Vilunkipeli kuuluu paikalliseen selviytymiseen, mutta pahaa maassa ei pyritä tekemään. Pienet vippaskonstit annettakoon anteeksi, kunhan muistetaan säilyttää myös maalaisjärki eikä langeta aivan jokaiseen viritettyyn ansaan. Totuttele jo valmiiksi myös siihen, että sama tuote voi maksaa kuubalaiselle vain murto-osan siitä, mitä sinulta turistina pyydetään. Kun kuitenkin tajuaa, että opiskelijan tuloilla on mahdollista matkustaa lomalle toiselle puolen maailmaa, on todellakin varaa maksaa banaanista kymmenkertainen hinta kuin paikallisella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti