Tommi heräsi ensimmäisenä aamuna ensimmäisen kerran jo
neljän-viiden tienoilla mutta molemmat kitkuttivat aikaerosta huolimatta pari
tuntia, ennen kuin ylös nousimme joskus seitsemän jälkeen. Kahdeksalta
suunnattiin hotellin viidenteen ja samalla ylimpään kerrokseen aamupalalle.
Buffet-tyylisessä aamupalasalissa oli kaikkea perunoista munakkaisiin,
”pizzasta” paahtoleipään ja banaanista pannukakkuihin. Kaikki leipä
luonnollisestikin on tehty vaaleista jauhoista. Mätimme lautaselle hieman
kaikkea vähän, joskin Susanna ainakin ohitti pasta- ja perunaosiot suosiosta.
Hedelmät olivat melko hyviä, vaikkakin ihmettelimme ettei ananas maistunut yhtä
kypsyneeltä mitä Suomessa olemme tottuneet syömään. Uusi tuttavuus oli myös
punainen hedelmä joka paljastui guavaksi, se ei kuitenkaan täysin hivellyt
makunystyröitämme vaikka paikalliset tuntuivat pitävän sitä suuressa arvossa.
(Tässä kohdin tulee tosin huomauttaa, että guavamehu oli kerrassaan mainiota,
minkä tulimme huomaamaan myöhemmin reissussa.) Parasta aamupalassa oli
näköalat, sillä kattoterassilla syödessä pystyi katselemaan alla levittyvää
Centro Havanaa.
Aamupalaterassilta. |
The Bacardi Building. Monet saattavat tunnistaa rakennuksen katolla kieppuvan siivekkään otuksen muodon tietyn alkoholijuoman etiketistä. |
Tommilla perinteikäs kuubalainen sapuskalautanen. |
La Mulata de Sabor. |
Päivä kului kaiken kaikkiaan vanhaa Havanaa (Habana Vieja) kierrellen. Kävimme vanhalla aukiolla (Plaza Vieja) ja kävelimme Havannan vilkkaimman kauppakadun Obispon läpi. Iltapäivän drinkit kävimme nauttimassa Ambos Mundos hotellin kuudennessa kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa, josta oli todella hienot näkymät ympäri vanhan kaupungin. Siellä maistelimme reissun ensimmäiset Cuba Libret ja Tommi poltteli lounassikarina Cohiban Siglo 1:n. Tommilla ei ollut sytytintä, joten hän kävi kysymässä baarin luona istuvalta mieheltä voisiko tämä sytyttää sikarin hänelle. Miehellä ei ollut tulta, mutta aikansa kyseltyään kaikilta ravintolan työntekijöiltä sytkäri ilmestyi pöytäämme. Tilasimme kiitollisina mieheltä myös toiset juomat, jotka hän lupasi pyytää tarjoilijan tuomaan. Tyyppi ei ollutkaan tarjoilija, vaikka ensin luulimme niin! Samankaltainen avuliaisuus olikin mielestämme eräs peruskuubalainen piirre, samaten kuin hyväntuulisuus jota viljeltiin joka paikassa. Myöhemmin huomasimme, että terassi oli oiva paikka polttaa sikarin lisäksi myös ihonsa auringossa istuskellessa.
Vanhan kaupungin kaduilta. |
Havannan katedraali. Meidän jälkeemme Havannaan oli saapumassa ensimmäistä kertaa paavi, jonka julisteita olikin liimailtu ympäriinsä. Omia naamojamme emme julisteista löytäneet. |
Sikarin ja drinkkien jälkeen
palasimme takaisin tutkimaan vanhan Havannan katuja ja ”turistinähtävyyksiä”.
Plaza de la Catedralilla Tommi suostui pienessä sikaripöhnässään paikallisten
tätien uhriksi, ja sai päänsä täyteen ranskalaisia lettejä pieneen ylihintaan
25CUC. Naiset saivat ylipuhuttua Susannankin ottamaan yhden letin muuten lyhyeen
tukkaan hintaan 5CUC. Harmillista kyllä, letit eivät pysyneet Tommilla kuin
seuraavaan aamuun, ne kun olivat yön aikana löystyneet sen verran pahasti ettei
niitä voinut enää pitää. Tuoreina ne olivat kyllä hienot! Susannan letti pysyi
hieman kauemmin.
Halusimme lähteä käymään
Vallankumousmuseolla, joka oli aivan hotellimme lähellä. Matkakirja väitti
museon olevan auki kuuteen, mutta kun viideltä pyrimme innokkaana sisään,
virkailijat totesivat museon olevan jo kiinni. Jäimme istuskelemaan viereisen
rakennuksen portaille ja tutkimaan matkakirjaamme, kun nuori pariskunta tuli
juttelemaan. Mies oli puheidensa mukaan kokkina läheisessä ravintolassa ja hän puhui melko hyvää englantia, mutta kuulemma raskaana oleva tyttöystävänsä ei
juuri ollenkaan. Mies ehdotti meille paladaria jossa voisimme käydä kun
kerkeämme ja mikäli haluaisimme, lupasi antaa osoitteen. Tätä varten lähdimme
heidän kanssaan viereiseen baariin, jotta hän saisi kirjoitettua haluamansa
asiat ylös.
Noh, me olimme kyllä tutustuneet
kuubalaiseen matkailukulttuuriin ennen reissuun lähtemistämme ja tiesimme
välttää kaduilla myytäviä sikareita (ne on usein kääritty banaaninlehtiin),
sekä äitejä jotka haluavat turistin ostavan lapselleen maitoa (josta usein
vedetään turistilta välistä ylihintaa, ja joka menee sitten jälleenmyyntiin).
Osasimme olla varuillamme myös tämän pariskunnan kanssa, eivätkä he esittäneetkään mitään vaatimuksia. Kunhan mies höpötti ja nainen hymyili sievästi. Susanna ehdotti Tommille suomeksi, että pariskunnalle tarjottaisiin drinkit, olihan
Kuubassa hyvien tapojen mukaan kohteliasta tarjota jotain mikäli toinen auttoi,
ja mies jo raapusteli meille osoitteita hyviin ruokapaikkoihin. Susanna siis tilasi
neljä mojitoa, jotka tulivat pöytään melko ripeästi. Yhtään alkoholia
drinkkeihin ei ollut tainnut eksyä, ja Tommi jo heittikin arveluita siitä,
millaiset hinnat baarissa mahtaa olla. Kuten turistin luottamuksen
kasvattamiseksi tuntuu olevan tapana, kuubalainen miekkonen tarjosi Tommille
myös halvan sikarin, joka jäi tällä kertaa polttamatta rintataskuun. (Selectos:
Holguinissa valmistettu halppissikari, joita kioskit myyvät noin hintaan 1CUC
/ 25kpl toppa, mutta joiden hinta-laatu on todellakin perussauhutteluun
kohdillaan ja savua riittää runsaasti). Samaan aikaan huomasimme, että myös
viereiseen pöytään oli ilmestynyt turistipariskunta paikallisen pariskunnan
kanssa, ja innokas pulina ja lappujen kirjoitus oli käynnissä myös siellä.
Paikallinen avulias mies kysyi drinkkien jälkeen, voisiko hän tilata vielä
yhden emännälleen, johon suostuttuamme pöytään kannettiin uudet neljä drinkkiä.
Tässä vaiheessa tilasimme jo kovasti laskua, jonka saavuttua totesimme
tulleemme huijatuiksi – onneksi vain lievästi. Kahdeksan drinkin hinta oli 40CUC eli noin tuplasti normaalin taksan verran. Kiittelimme avusta ja lähdimme
hotellille samalla kun avulias mies naisystävineen todennäköisesti lunasti
puolet maksamamme laskun summasta omaan taskuunsa.
Rehellisyyden nimissä kyseessä ei
ollut kovinkaan hääppöinen hävitty summa, mutta aivan yhtä rehellisesti
sanottuna: kyllä ketutti. Jotenkin sitä ajatteli, että jos me tarjoaisimme
hyvää hyvyyttämme drinkit ilman heidän pyyntöään, meitä ei haluttaisi huijata.
Mutta jo olosuhteiden pakosta turistilta pyritään ottamaan hyöty irti, mikäli
on tarpeeksi hölmö lähtemään moiseen touhuun mukaan. Totesimme, ettei moinen
pikkusumma tunnu missään, ja jatkoimme lomaamme entistä tarkempina.
llalla söimme edullisesti (7CUC
per hlö) ravintola Torrelavegassa Obispon tienoilla. Paikka oli ihan kiva, kadulta hieman
syrjässä, hämyinen ulkotila jonka laitamilla kävi myös kolmen muusikon ryhmä
laulamassa ja soittamassa. Aterian hintaan kuului jälleen tyypillinen
kuubalainen ateria, sisältäen mojiton ja jälkiruuan tai jälkiruokakahvin.
Henkilökunta oli hieman tympeää, vessassa ei ollut lukkoa eikä
luonnollisestikaan paperia, mutta ruokailusta jäi ihan hyvä fiilis. Eikä
vähiten sen edullisuuden vuoksi, olihan päivällä kulutettu melko reippaasti
juomiin…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti