Asiasanastoa - vinkkejä matkalaiselle

Bussit

Busseilla pääsee kätevästi kaupunkien ja kylien välejä, ja ne tarjoavat edullista kyytiä. Bussiliput saa varattua esim. hotellien infotiskeiltä. Turistibussit ovat Kuubassa yleensä kiinalaisvalmisteisia, suht uusia ja jämäkän oloisia. Monet matkakirjat suosittelevat käyttämään valtion turisteille suunnattua Viazul-bussia, mutta me totesimme lippujen hankkimisen Viazulilta olevan hankalaa ja kallista siihen nähden, että linja-autoasemalle tulisi hankkiutua vielä esim. taksikyydillä. Hotelleista hankittavat bussiliput ovat ainakin meidän kokemamme mukaan samanhintaisia (valtion hinnoilla, luonnollisestikin), ja bussi noukkii hotellilta jolloin säästyy turhalta vaivalta. Varaudu siihen, että aikataulut ovat suuntaa-antavia, mutta yleensä bussi saapuu ennemmin tai myöhemmin.


Casa particular -majoitus

Kuubassa on vain pari laillista tapa harjoittaa yrittäjyyttä: toinen niistä on tarjota majoitusta turisteille omassa kodissaan. Tämäkin vuonna 1997 mahdollistettu bisnes on tarkasti valtion säätelemää ja myös tuloista oletettavasti melko tuntuva siivu katoaa pikemminkin valtion kassaan kuin yrittäjän omaan taskuun. Casa particular tarkoittaa sananmukaisesti yksityistä taloa/kotia, mutta sen merkitys kuubalaisena B&B-majoituksena on vakiintunut sekä turistien että paikallisten kieleen.

Useimmiten casa particular -majoitus on järjestetty perheen muun huoneiston yhteyteen muokkaamalla asunnon "ylimääräisistä" makuuhuoneista lukollisia ja vessallisia vieraskäyttöisiä vuokrahuoneita. Tämä luonnollisestikin tarkoittaa sitä, että turistin vallatessa yhden makuuhuoneen koko isäntäperhe saattaa majoittua yhteen pieneen makuuhuoneeseen. Joissakin paikoissa vuokrahuoneeseen on kulku oman sisäänkäynnin kautta tai vuokrattava huone saattaa olla jopa erillinen, pihapiiriin pystytetty rakennus, jossa vieras pystyy nauttimaan yksityisyydestä ja kulkemaan miten mielii.

Kuvan lähde: http://www.experiencetherealcuba.com


Casa particularet on helppo löytää kaupungista kuin kaupungista, sillä ne on merkattu sinisellä majoitusmahdollisuutta merkkaavalla kyltillä. Näissä taloissa majoittuminen on sekä edullista että kiinnostavaa, tätä kautta kun pääsee tutustumaan paikalliseen kulttuuriin ja kurkistamaan ainakin osittain kuubalaisen perheen elämään "kulissien" taakse. 



Lienee syytä mainita, että kuubalaiset ovat erittäin tarkkoja siitä, millaisen kuvan antavat itsestään ja oloistaan: vaikka kadut ja julkisivut ovatkin Kuubassa menneiltä vuosikymmeniltä, kuubalainen pukeutuu siististi ja järjestää talonsa asianmukaisesti.

Casa-majoitukseen ei meidän kokemuksemme mukaan yleensä kuulu aamupala, vaan sen voi tilata erikseen casan isäntäväeltä. Samaten on muiden ruokailujen laita. Aamupalan kustannuksiin voi kuitenkin varautua noin 4 CUC hintaan per naama; murkinan saa tuoreena naaman eteen tarjoiltuna ja omien mieltymysten mukaan. Usein aamupalatoiveita ja -aikaa kysellään edellisenä iltana, jotta vieraan toiveet voidaan parhaalla mahdollisella tavalla toteuttaa. Illallisen suhteen pätee sama kaava. Yleensä emäntä tiedustelee aamupäivän aikana mitä vieras haluaisi syödä: valittavana on pääasiassa kanaa, kalaa, katkarapuja, hummeria tai porsasta, jonka lisäksi pöytään ilmestyy kippokaupalla perinteisiä kuubalaisia lisukkeita kuten papuja ja riisiä (moros y cristianos), salaattia, friteerattuja banaanilastuja ym. Toki voi olla syömättäkin casassa, mikäli mielii kokeilla alueen muita ruokapaikkoja. Illallinen casassa kustantaa jotakuinkin saman verran mitä valtion ravintolassakin, mutta ruoka on vartavasten valmistettu vieraalle ja tarjoillaan lähes poikkeuksetta hymyn kanssa - lisäksi se on kokemuksemme mukaan poikkeuksetta hyvää.

Hotellien hintoihin verrattuna casa particulare on huomattavasti budjettiystävällisempi vaihtoehto. Varaudu maksamaan keskimäärin 20-25CUC yöltä per huone. Tämä hinta sisältää puhtaat petivaatteet sekä pyyhkeet. Kannattaa myös varmistaa, että huoneessa pystyy majoittumaan tarpeeksi monta ihmistä tarpeidesi mukaan - pääasiassa huoneet ovat kahdelle hengelle mitoitettuja. Mikäli olet epävarma majoituksen laadusta, pyydä nähdä huone ennen kauppojen tekemistä. Osalla casa-yrittäjistä on myös vieraskirja, jonka suositusten perusteella päätöksentekoa voi helpottaa.

Majoittuessasi casa particulareen omistaja mitä todennäköisemmin pyytää sinua näyttämään passisi. Yrittäjät joutuvat pitämään tarkkaa kirjaa vuokralaisistaan mahdollisten viranomaisten tarkastusten vuoksi, joten passista otetaan talon kirjaan ylös kaikki tarvittavat henkilötiedot. Me jätimme passimme Havannan hotellimme tallelokeroon ja kuljetimme mukanamme vain passien kopioita - tämäkin kävi, mutta herätti yleensä hämmennystä ja epävarmuutta casojen emännissä. Emme kuitenkaan joutuneet ongelmiin vaikka varsinainen henkilötodistus puuttuikin.

Majoituimme seuraavissa casa particulareissa: voimme suositella näitä Trinidadissa ja Viñalesissa vieraileville!

Hostal Sra Cristina
María Cristina Mesa Gonzàlez
Miguel Calzada (Borrell) No. 15 e/ Jesús Betancourt y Manuel Fajardo
Trinidad, Cuba
puh. +53-41-992644

Hostal Lozano´s
Elian y Olga
Calle Miguel Calzada No. 64 e/ Camilo Cienfuegos y Jesús Betancourt
Trinidad, Cuba
puh. +53-41-9923767
e-mail leosbelito_10(a)yahoo.com

Villa Yeni y Ume
Calle Salvador Cisnero Interior Apt. No. 8
Edificio Colonial (Frente a la Sala de Video)
Viñales, Pinar del Rio, Cuba
puh. 53-52-446767
e-mail villayeni(a)correodecuba.cu

Kahvi

Kuubalainen kahvi on laadukasta, mukavan vahvaa tavaraa, joka kannattaa nauttia runsaan ruokosokerin ja maidon kanssa. Maito tarjoillaan yleensä kuumana, jolloin kahvi pysyy pidempään kuumana. Maku on tumma ja vahva sellaiselle, joka on tottunut perinteiseen Juhla Mokkaan. Kokeile silti rohkeasti! Kahvi on myös mainio tuliainen, sillä sitä saa ostettua edullisesti pienissäkin paketeissa pienistä ruokakaupoista ja kioskeista sekä hotellien lahjatavaraliikkeistä. Kahvia löytyy sekä jauhettuna että papuina. Mikäli pääset paikallisille maatiloille tutustumaan esim. tupakkaviljelmiin, voi sinulla olla mahdollista ostaa maanviljelijöiden itse kasvattamia ja paahtamia papuja sekä niistä valmiiksi jauhettua kahvia.


Katutaide

Havannan kaduilla näkee runsaasti katutaidetta - sekä tilattua että tilaamatonta. Tarkemmin sopivassa paikassa tutkiskellen voi nähdä esim. Banksyn töitä. Paikalliset poliisit eivät graffitien vääntäjiä noteeranneet, värikkyys kuuluu kulttuuriin muutenkin.







Matkustusasiakirjat

Matkustaja tarvitsee luonnollisesti voimassa olevan passin. Kannattaa kantaa mukana passin kopiota ja säilyttää arvokas passi lukkojen takana hotellin tallelokerossa. Mikäli teet reissuja muihin kaupunkeihin ja aiot yöpyä siellä, ota oikea passi mukaan - kopion kanssa voi tulla sanomista.

Viisumia suomalainen ei Kuubaan tarvitse - turistikortti pitää sen sijaan täyttää ennen maahan saapumista ja pitää mukanaan koko vierailun ajan. Yleensä tarpeelliset paperit jaetaan lentokoneessa matkatoimiston puolesta. Jos teet omatoimireissun, selvitä viisumiasiat hyvissä ajoin ennen lähtöäsi.

Matkavakuutus on tärkeä paitsi mahdollisten varkausten, myös matkalla sairastumisen varalta. Matkavakuutuskortti kannattaa olla mukana, joskaan kuubalaiset eivät tunnu välttämättä ymmärtävän niiden päälle mitään. Mikäli kuitenkin tarvitset lääkärin hoitoa reissusi aikana, on kortti hyvä esittää huolimatta siitä, noteeraavatko he sitä millään tavalla. Kaikesta lääkärin kanssa asioinnista kannattaa ottaa dokumentti, vaikka pelkästään espanjankielinen.

Paladar

Paladarit ovat yksi tapa kuubalaiselle harjoittaa yrittäjyyttä. Nämä pienet ravintolat sijaitsevat yleensä ihmisten kodeissa, ja niihin saatetaan kulkea koko muun huoneiston poikki. Asiakaspaikkojen määrää on rajoitettu valtion toimesta, samaten kuin sitä, mitä paladareissa saa tarjota. Pääasiassa valtio pyrkii säilyttämään monopolin esimerkiksi hummerin ja naudanlihan suhteen, joita saa tarjoilla vain valtion omistamissa ravintoloissa. Tästä kuitenkin tunnutaan luistavan jonkin verran, sillä ainakin me saimme kelvollista hummerinpyrstöä myös paladarissa.

Kannustamme suosimaan paladareja niiden viihtyvyyden, asiakaspalveluintoisen ilmapiirin ja tuoreen ruuan vuoksi. Emme saaneet missään paladerissa huonoa palvelua, joskin toki ruuan laatu saattoi vaihdella jonkin verran. Tässäkin tuntui olevan enemmänkin sääntönä kuin poikkeuksena se, että opaskirjojen suosittelemissa paladareissa ruoka ei ollut yhtä hyvää kuin niissä, joihin eksyimme sattumalta. 

Yleensä paladarien ruoka-annokset ovat yksinkertaisia. Ne koostuvat perinteisestä riisipapu-sekoituksesta, friteeratuista banaanilastuista, mahdollisesta salaatista ja vapaavalintaisesta lihasta. Vaihtoehdot lihan suhteen ovat pääasiassa possu, kana ja katkaravut, joissakin paikoissa oli mahdollista saada myös hummeria. Annokseen kuuluu yleensä mojito (tai muu vaihtoehtoinen kuubalainen perinnedrinkki), ja joskus myös jälkiruoka. Kannattaa nauttia myös kahvit ruuan päälle lisähintaan, jos mahaan vielä mahtuu!

Älä turhaan pelkää kielimuuria, paladarit ottavat mieluusti toimeentulonsa turvaavat turistit vastaan ja pyrkivät kommunikoimaan aina viittomakielestä ontuvaan englantiin. Pienet väärinkäsityksetkään eivät yleensä ole suuri ongelma, vaan tilanteista selvitään pääasiassa iloisella asenteella ja hymyllä. Paladareista saatat saada myös tietoa majoituspaikoista, tapahtumista, nähtävyyksistä jne. joten rohkeasti kokemaan kuubalaista kotikeittiötä!

Rikollisuus ja huijausyritykset

Kuuba on turistille turvallinen paikka liikkua, jos jättää pois hurjan liikenteen. Luonnollisestikin paikallistenkin varomia syrjäseutuja mm. isoissa kaupungeissa kannattaa välttää. Vaikka maa on sosialistinen ja byrokratian tarkasti kontrolloima valtio, olimme yllättyneitä siitä, miten vähän näimme virka-asuisia miehiä tai naisia. Sotilaita näkyi senkin edestä, mutta yleensä he partioivat vain sotilasalueilla kuten linnoituksilla tai ajelivat pääkaupungissa armeijan ajoneuvoilla. 

Normaali varovaisuus ja terveen järjen käyttö on suotavaa. Kävelimme rennosti järjestelmäkamera kaulalla ja laukku olalla (kaulan yli) mutta pidimme lompakkomme ja muut arvotavaramme mahdollisimman visusti piilossa ja vetoketjujen takana. Kuljetimme aina mahdollisimman pientä käteissummaa mukanamme ja pyrimme jakamaan rahamme muutamaankin eri paikkaan kaupungilla liikkuessamme. Passejamme ja ylimääräisiä rahojamme säilytimme hotellihuoneemme tallelokerossa. Emme jättäneet arvoesineitä (esim. kännyköitä) hotellihuoneemme pöydille tai sängyille, sillä muuallakin matkustaneina tiedämme, että tilaisuus voi tehdä varkaan kunnollisestakin siivoojasta tai huoltomiehestä (vaikka sitten koto-Suomessa). Casa particulare -majoituksissa jouduimme joustamaan tästä hieman tallelokeron puuttuessa, mutta luotimme siihen, ettei yrittäjillä ole varaa herättää epäluottamusta niissä, jotka tuovat heidän elantonsa.

Kuubalaiset eivät ole aggressiivisia tai uhkaavia, joten päällekarkaamista ei varsinaisesti tarvitse pelätä. Vieraidenkin ihmisten koskettelu ja rento keskustelu kuuluu kuvaan. Me liikuimme pääasiassa yhdessä, mutta opaskirjat kehottivat naisturisteja välttämään yksin liikkumista, jotta eivät välittäisi väärää kuvaa paikallisille miehille. Kuubalaiset elävät kuitenkin suhteellisen surkeissa oloissa, joten tilaisuuden tullen he saattavat pyrkiä hyötymään turistista. Tämä ilmenee mitä monipuolisempina yrityksinä huijata turistia, yleensä ystävällisesti ja huomaamattomasti. Me jouduimme kokemaan tämän maksaessamme erään paikallisen pariskunnan drinkkejä tuplahinnalla, mutta onneksemme onnistuimme välttämään pahemmin huijatuksi tulemisen.

Pidä terve järki matkassa. Mikäli jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se luultavasti myös on sitä. On toki kohteliasta ja kuubalaisen tavan mukaista korvata palvelus vastapalveluksella, esimerkiksi tarjoamalla drinkki tai edullinen lounas, mikäli joku auttaa sinua. Tarkasta kuitenkin aina ensin mitä mikäkin maksaa! 

Vaikka on hyvä muistaa sopia hinta aina ennen kaupantekoa - koskien niin taksimatkoja kuin opastettuja turistireissujakin - kannattaa ottaa hyöty paikallisten avusta. Kuubassa toimii vahva hyvä veli -verkosto ja naapuria pyritään auttamaan. Mikäli siis sinulle suositellaan ystävän tai tuttavan palveluita sen sijaan, että ostaisit palveluita esimerkiksi matkatoimistolta, kannattaa edullisempaan vaihtoehtoon tutustua.

Kuubalaiseen huijauskulttuuriin kuuluu myös loukkaantumisen näyttely, jos turisti ei taivu houkutuksiin. Turisti kun taipuu helposti toisessa kulttuurissa korjaamaan aiheuttamansa mielipahan - toinen vaihtoehto on kävellä tilanteesta pois.

Poliisin kanssa emme joutuneet tekemisiin, mutta käsityksemme mukaan virkavalta maassa toimii hyvin ja palvelee turistia. Laiskuutta esim. varkaustapausten todistusten kirjoittamisessa saattaa esiintyä - pidä puolesi niin saat tahtosi läpi.

Pieniä huijausyrityksiä tapahtuu paljon varsinkin turistien asuttamien hotellien ja turistikortteleiden ympäristössä. Alussa nämä tympivät, parin päivän päästä asiaan ei kiinnittänyt enää huomiota. Muutama yleinen avainsana, joiden on syytä herättää epäilys:

  • "Milk for baby". Ehkä feikkisikarikaupan ohella tavallisin turistin kynimisyritys on ostattaa "lapselle" ylihintaista maitoa sillä varjolla, ettei itsellä ole rahaa tai että valtio ei anna kuubalaisen ostaa ko. tuotetta. Rahat menevät ostattajan taskuun ja maito takaisin kaupan hyllyyn.
  • "Cheap cigars señor - real Cohiba!" Kadulta tai pimeiltä markkinoilta ostetut sikarit ovat AINA kopioita. Katso kohta "Sikarit".
  • "Buena Vista Social Club." Kuubalaiset tietävät, että ko. poppoo on turisteille tuttu - vaikka he ovat siitä itsekin ylpeitä, houkutellaan tällä myös turisteja "salsapaikkoihin", joissa voi joutua maksamaan yllättäviä kuluja.
  • "Pori Jazz". Parikin kuubalaista kertoi käyneensä esiintymässä Pori Jazzeilla, kun kuuli meidän olevan Suomesta - ehkä Tommin jazz-boheemi ulkomuoto vaikutti asiaan. Jotkut ovat käyneet siellä oikeasti, jotkut miellyttävät tällä turistia hankkiakseen esim. ilmaisia (ylihintaisia?) drinkkejä.
  • "Need joint? Marihuana?" - tätä emme edes selvittäneet pidemmälle.
  • Tarkasta lasku ravintolassa! Mukaan saattaa livahtaa vääriä hintoja tai ylimääräisiä rivejä, tai loppusumman pyöristykset olla aika reiluja. Tee palvelus muille matkalaisille: älä katso tätäkään pientä puijausyritystä läpi sormien.  (Nojoo, aina ei kumminkaan jaksa naputtaa aivan kaikesta.)

Rommi

Sikareiden ohella rommi on Kuuban tärkeimpiä vientituotteita. Ruokosokerista valmistettava, ikänsä myötä tummempi tai vaaleampi rommi on Kuubassa melkein vettäkin yleisempi (ja lähes yhtä halpa) janojuoma. Rommipohjaiset juomat kuten Cuba Libret, mojitot, piña coladat ja daiquirit ovat edullisia ja herkullisia drinkkejä, joita Kuubassa tuleekin nautittua jotakuinkin jokaisella aterialla - ja niiden välissä.

Havana Club on rommeista kenties laadukkain merkki, jonka mekin tunnemme Alkon hyllyiltä. Se, mikä Alkossa maksaa kolmenkympin luokkaa, kustantaa Kuubassa noin viiden euron verran. Kunnon tavara ei siis ole hinnalla pilattua! Havana Club on yleisin rommi myös paikallisissa baareissa, etenkin tasokkaammissa ja turisteille suunnatuissa sellaisissa. Maaseudulla ja pienemmissä juottoloissa saattaa päästä tutustumaan myös hieman heikompilaatuiseenkin tavaraan, joka pahimmassa tapauksessa muistuttaa erehdyttävästi jo suomalaisellekin tuttuja kirkkaita alkoholijuomia. Parhaat nautinnot pääsi kokemaan mm. yhdistämällä seitsenvuotiaan Havana Clubin ja lounassikarin.

Havannan rommimuseolla, jossa rommin tie sokeripelloilta tynnyrin kautta pulloon havainnollistetaan kuvilla ja oppaan kertomuksilla, pääsee maistelemaan eri ikäisiä rommeja ja tekemään tuliaisostoksia Havana Club -kaupassa. Muista kuitenkin, että Suomeen saa tuoda vain yhden litran matkustajaa kohden väkeviä alkoholijuomia. Me käytimme tämän mahdollisuuden ostamalla litran verran kolmevuotiasta ja toisen litran seitsemänvuotiasta Havana Clubia (öhm... taisi kyllä ylimääräinen pikkuputeli 3-vuotiasta vielä livahtaa lentolaukkuun kentällä, älkää kertoko kenellekään). Myös sokeriruokoplantaasien näkeminen esim. Viñalesissa tuo lisää potkua romminautintoon!

Kokeile myös kuubalaisia liköörejä!

Salsa / latinomusiikki

Musiikki soi Kuubassa joka paikassa! Reissussamme ei ollut iltaa, ettemme olisi nauttineet illallisen taustalla elävästä musiikista - ravintoloissa ja kaduilla. Musiikki on voimakasta ja rennosti improvisoitua, ja siitä kuvastuu aito ilo. Kuubalaiset tuntuvat syntyneen kitara kaulassaan ja sointu äänessään.

Musiikkitallenteiden löytäminen paikallisista kaupoista on vaikeaa, jos ei jopa mahdotonta. Soittajat kuitenkin myyvät itse polttamiaan CD-levyjä samalla kun keräävät kolehtia palkkiokseen - pari lätyskää tuli hankittua muistoksi noin 7 euron kappalehintaan.

Salsakurssille emme ikävä kyllä reissullamme (tällä kertaa) ehtineet. Monet käyvät kuitenkin Kuubassa jo pelkästään tanssin takia. Ainakin Trinidadin Casa de la Musica oli hieno paikka, jossa ihmiset kokoontuivat tanssimaan, istuskelemaan rappusille  rommidrinkkien kanssa, kuuntelemaan elävää musiikkia ja pitämään hauskaa. Kuubassa ei ole yhtään paikallista, jonka pylly ei alkaisi hytkyä salsamusiikin tahdissa. He taitavat tämän tanssin syntymälahjanaan. Anna meiningin viedä!

Sikari

Pikku-Cohiba
maistui lounaan
päälle hotelli
Ambos Mundosin
kattoterassilla.
Yksi Kuuban tärkeimmistä vientituotteista ja loistava luksustuliainen omaan käyttöön tai asiaa arvostavalle ystävälle. Aitojen sikarien hinnat ovat Kuubassa noin kolmanneksen Suomen hinnoista.

Tuliaisiksi haluat varmasti aitoja sikareita - älä siis osta kaduilta tai epämääräisiltä kauppiailta ("sikaritehtaan työntekijät", hotellin baarityöntekijät ym), vaikka halvat hinnat houkuttelevatkin ja tavara näyttäisi aidolta. Niistä saat käytännösä 100 % varmasti väärennettyä tavaraa! Väärennökset voivat vaikuttaa sikarivöitä, laatikoita ja merkintöjä myöten aidoilta, mutta eivät ole tehty samalla reseptillä ja samoista raaka-aineista kuin aidot sikarit, jotka valmistetaan tiukan valvonnan alla sikarimestarin antamien reseptien mukaan. Aidot sikarit löydät virallisista sikarikaupoista, esim. La Casa del Habano, joista löytyy erinomaiset valikoimat myös lentokentiltä. Aitoja sikareita laatikoittain ostettaessa mukana tulee aina aitoustodistus, hologrammitarrat sekä poltettu leima laatikon pohjassa (mikäli kyseessä on puulaatikko).

Mikäli halpojen sikariväärennösten ostaminen kumminkin kiinnostaa (kuten itseänikin) niin opiskele alaa etukäteen, ettet tule ostaneeksi pahimmassa tapauksessa banaaninlehtikääröjä. Väärennöksissäkin on hyvin käärittyjä ja laadukkaita sikareita, ja hinnat voivat olla luokkaa 1-2 euroa / kpl. Pyörittele sytyttämätöntä sikaria kädessäsi, kokeile sen muotoa ja tuntumaa (onko tiukasti kääritty), ja katso, ettei pyöriteltäessä ja kevyesti painellessa tule ulos irtonaista tupakkapurua. Haistele, maistele, tunnustele savua. Tsekkaa pakkausten merkinnät ja laatu: hyvin tehty pakkausväärennös kielii siitä, että myös tuote on laadukas. Voit saada kelpo sikareita polteltaviksi, vaikka eivät aitoja olekaan; väärennösten erottaminen aidoista pötkylöistä on myös pieni seikkailu, kuten myös mustan marketin hämyisistä takahuoneista osto ja tinkaaminen :)


Paikalliset eivät polta kalliita vientiin ja turisteille valmistettuja sikareita, vaan halvempia konetekoisia "pesosikareita". Niitä saa 25 kpl puntin hintaan 1CUC, eli yksi sikari maksaa noin yhden paikallisen peson (noin 3 eurosenttiä). Vaikka ne on valmistettu halvemmasta sikariraaka-aineesta, osa niistä kelpaa loistavasti normaaliin tuprutteluun varsinkin Kuuban visiitin aikana antaen hyvin savua ja miellyttävän aromin. Itse tuli kokeiltua kahta merkkiä: el Cacigue oli omaan makuuni aivan liian voimakas, kun taas Selectos oli hyvinkin miellyttävä, lähes laatusikarin veroinen. Omat pesosikarini sain paikallisilta lahjaksi: niitä ei ole esillä kaupoissa ja kioskeissa, mutta myynti turisteillekaan ei ole laitonta, joten kysymällä pitäisi löytyä.


Paikallisen viljelijän kasvattamia ja
myymiä herkkuja.
Kannattaa myös tutustua itse nautintoaineen lisäksi myös sen valmistukseen. Vinãlesissa pääsee retkelle tupakkafarmille ja Havannassa kannattaa vierailla Partagasin sikaritehtaalla. Mikäli käyt tupakkafarmilla, voit ostaa sieltäkin tilan omista tupakkakasveista käärittyjä sikareita. Maku ja laatu ei välttämättä ole merkkisikarien tasoa mutta muistonahan puntti niitäkin on mukava.

Kuubasta saa viedä 50 sikaria ilman kuitteja ja todistuksia - suurempaan määrään pitää löytyä aitoustodistukset, mikäli tulli niitä kysyy, muuten vaarassa on takavarikointi. Tämä ei kuitenkaan tule suomalaisturistille vastaan, sillä Suomeen saa sikareita tuoda verovapaasti vain 50 kpl. (Mikäli mielii tuoda suuremman määrän, saattaa jollain muulla turistiseurueessa olla toki kiintiössä tilaa...) Mikäli lennät takaisin USA:n kautta, on vaarassa, että tuomisesi takavarikoidaan Jenkkilässä: Kuuban kauppasaarron vuoksi sekä sikarien että rommien tuonti USA:an on kiellettyä, tämä koskee myös tavaran läpikulkua vaihdettaessa konetta.

Sikarien säilytykseen koto-Suomessa tarvitset asianmukaisen humidorin. Niitä löydät myös Kuubasta, kostuttimet eivät tosin ole useinkaan riittävät Suomen olosuhteisiin vaan on syytä vaihtaa täällä parempiin. Sikarit eivät säily kuivassa ilmassa eivätkä jääkaapissa: ilman oikeaa säilytystä arvolasti kuivaa ja hajoaa käyttökelvottomaksi! Kotiin tultua sikarit on myös syytä pakastaa, etteivät mahdolliset sikarikuoriaiset pääse tekemään tuhojaan: itselleni tämä oli lähellä käydä eli tämä ei ole legendaa. Katso ohjeita esim. Sikaritalon keskustelupalstalta, jolta löydät muutakin hyödyllistä asiaan liittyvää: http://www.amanita.fi/phpBB3/viewtopic.php?f=3&t=149


Taksi

Taksit toimivat hyvin ja ovat edullisia. Hinnat kannattaa sopia ennakkoon. Järkevän hintatason turisti oppii varsin nopeasti - esim. noin 20 km matka Havana Viejasta uimarannalle Playas del Esteen kustansi neljälle hengelle yhteensä 8 CUC. Kuljimme useamman kerran myös pimeillä takseilla tai viitoimme jonkun paikallisen ottamaan meidät kyytiinsä ja heittämään jonnekin päin maksua vastaan - no problemo. Ajokulttuuri saattaa välillä olla rajua eikä turvavöitä ainakaan takapenkeillä juuri ole.

Kuuban reissaajalle on ehdotonta käydä ainakin jossain vaiheessa ajelulla vanhalla jenkkiraudalla. Luonnollisesti hyväkuntoisen jenkin kyydissä matkustus maksaa enemmän kuin Ladan tms. kyytiin hyppääminen, mutta elämyskin on toinen. Pidä kumminkin jäitä hatussa hinnankin suhteen.

Polkupyörä- ja mopotakseilla kulkeminen on autoja kalliimpaa ja vaarallisempaa - niihin emme astuneet. Jos kiinnostaa niin kokeile toki.


Terveydenhuolto ja lääkkeet

Kuubassa on toimiva ja asiantunteva yleinen terveydenhuolto. Turisti löytää tarvitessaan apua hotellin terveydenhoitajan tai casan omistajan omalääkärin kautta. Terveydenhoitaja ei välttämättä englantia kovin hyvin taida, mutta lääkäreiden kielitaito tuntuisi olevan paremmalla tolalla. Apu on kuitenkin avuliasta ja ystävällistä kieliongelmista huolimatta.

Kauppasaarron ja köyhyyden vuoksi lääkkeistä on kuitenkin pulaa: ota siis lähtiessäsi Suomesta mukaan kaikki tarvitsemasi lääkkeet. Särkylääkkeiden ja normaalien sidostarpeiden lisäksi tulee muistaa erittäin suuri ruokamyrkytyksen todennäköisyys johtuen koto-Suomesta poikkeavasta bakteerikannasta: suosittelemme ottamaan mukaan käsidesin lisäksi maitohappobakteerivalmisteita, ripulilääkkeitä sekä suolaliuosvalmistetta, jolla voi tankata kroppaansa rajun vatsataudin sattuessa.


Valuutta

Kuubassa on kaksivaluuttajärjestelmä: paikallinen peso (pesos cubanos; CUP) sekä vaihdettava eli "turistipeso" (pesos convertibles; CUC). Jälkimmäisen kurssi vastaa suunnilleen USA:n dollaria. 1 CUC = 24 CUP ja 1 CUC = 100 centavos. Vaikka tämä voi ensin kuulostaa monimutkaiselta, ei asia aiheuttanut meille matkalla minkäänlaista hämminkiä.

Käytännössä turisti ei juurikaan törmää paikallisiin pesoihin vaan kaikki kaupanteko hoituu vaihdettavilla pesoilla. Kuubalaisille suunnatuilla markkinapaikoilla jotkin hinnat saattavat olla esitettyinä CUP-valuutassa, minkä kyllä huomaa hintojen suuruudesta: mikäli olet epävarma valuutasta, kysy. Paikalliset myös myyvät esim. Che Guevaran pärställä varustettuja paikallisia pesoseteleitä turisteille matkamuistoiksi ylihintaan.

Valuutanvaihtopisteitä (Cadeca) on suht harvassa eivätkä ne ole useinkaan auki kovin myöhään edes hotelleilla. Kalliimpien hotellien rahanvaihto on yleensä auki pidempään. Jotkin hotellit vaihtavat valuuttaa vain omille asiakkailleen - tämäkään ei meille kyllä muodostunut ongelmaksi (kerroimme ottavamme drinkit hotellin baarissa, mikäli valuutanvaihto onnistuisi).

Valuuttaa vaihdettaessa kannattaa laatu ja määrä tarkistaa heti valuutanvaihtopisteellä - jälkeen päin valituksia ei oteta vastaan. Sekaan saattaa joskus eksyä "vahingossa" paikallisia pesoja tai määrä jäädä vajaaksi (meille ei kylläkään sattunut kumpaakaan). CUC-määräiset setelit tunnistaa helposti: niissä on henkilöiden sijasta rakennusten kuvia, ja setelissä lukee selkeästi PESOS CONVERTIBLES.

USA:n dollari on useimmissa maissa käypää valuuttaa; Kuubassa et kuitenkaan dollareilla pärjää. Eurot kuubalaisille useimmiten kelpaavat mikäli pesoja ei satu löytymään.

Luottokortin käyttö on Kuubassa hankalaa ja kallista: luottokorttia ei välttämättä kelpuuteta ja maksusta voi mennä jopa 10 % provisiomaksu. Emme edes yrittäneet luottokortin käyttöä, vaan kannoimme mukanamme noin 100-150 euron edestä käteistä ja pidimme loput matkakassastamme lukkojen takana hotellihuoneemme tallelokerossa.


Villieläimet ja öttiäiset

Portugalinsotalaiva matkansa päässä. Playa del Este, Havanna.
Kuubassa ei ole myrkyllisiä käärmeitä tai juuri muitakaan vaarallisia petoeläimiä (pl. krokotiilit ja hait). Uimarantojen vesissä saattaa kelluskella portugalinsotalaivoja - värikäs meduusa, jonka pitkistä polttiaislonkeroista saattaa saada ampiaisen pistoa vastaavan sätkyn.

Emme kohdanneet hyttysiä mutta niihin kannattaa varautua ottamalla Suomesta mukaan hyttykarkotetta: paikallinen moskiittolaji kun tartuttaa vaarallista dengue-kuumetta. Hotelleista ja casoista syöpäläiset karkotaan tehokkaasti myrkyttämällä ja suurin kohtaamamme "uhka" olivatkin hotellissamme vanana kulkevat sokerimuurahaiset, jotka hyökkäsivät ahnaasti pöydälle jääneiden hedelmänpuolikkaiden ja juomatölkkien kimppuun.

3 kommenttia:

  1. Aivan mielettömän asiantunteva matkakertomus.Olen itsekin käynyt Kuubassa useamman kerran ja aina vaan löytyy jotain uutta koettavaa.Olen taaas tammikuussa lähdössä kuukaudeksi ko.maahan.VP

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi! Kuuba on kerta kaikkiaan mahtava paikka, sinne kaipaamme kovasti takaisin. Käyhän kertomassa onko Kuuba muuttunut paljon kauppasaarron purkamisen myötä, vai vieläkö autenttinen kuubalainen henki vallitsee.

      Poista
  2. Pieni korjaus voisi olla paikallaan.Portugalinsotalaiva on ihmiselle vaarallinen ja pisto on pahimmillaan hengenvaarallinen.

    VastaaPoista